Здоров'я хребта залежить від дуже багатьох чинників, серед яких ми можемо виділити шість основних:

 Спадкова схильність до остеохондрозу

Знаючи про свою спадковість можна запобігти розвитку остеохондрозу.

 Нездорове харчування

Якщо не стежити за своїм харчуванням, то з часом можна "догратися" до проблем з органами травлення. Це в свою чергу призводить до погіршення засвоєння їжі, а отже, і до розвитку вітамінодефіціта. Згодом такий стан речей може обернутися хронічною нестачею поживних речовин, необхідних для регенерації кісткової і хрящової тканин, з яких складається хребет.

Малорухливий спосіб життя.

Хребет - це орган руху, отже, для його нормального функціонування необхідна регулярне фізичне навантаження, якій сучасній людині найчастіше не вистачає. Особливо людям розумової праці, які по 8-10 годин на день сидять в позі "банана" за робочим столом. Після роботи більшість пересідає за кермо автомобіля, а ввечері згинаються в кріслі перед телевізором. Тобто більшу частину доби поперековий відділ хребта знаходиться в стані напруги, мікроциркуляція крові в ньому порушується, а суглоби, кісткова тканина і хрящі недоотримують необхідних для їх нормальної роботи речовин.

 Надмірні фізичні навантаження.

Підйом вантажів, виснажливі тренування, травми під час змагань - все це теж призводять до дегенерації хребетних сегментів. Не дарма професійні спортсмени часто скаржаться на болі в спині.

Психологічні проблеми.

Хронічні болі в спині можуть свідчити і про психологічні проблеми в житті людини. Так, згідно з психосоматичної теорії, причина захворювань хребта може ховатися за неможливістю знайти своє справжнє призначення. Коли робота, незадоволені творчі амбіції, низький соціальний стан - все це може стати причиною розвитку болі в спині. Вирішити цю ситуацію допоможе робота над собою, бажано під керівництвом досвідченого психолога.

Захворювання внутрішніх органів

У медицині існує таке поняття, як вітро вертебральний синдром - це стан, при якому захворювання внутрішніх органів викликають патологічні зміни в роботі хребта. Так, запалена нирка або яєчник, з одного боку, "отруює" спинний мозок токсинами, а з іншого - посилає патологічні імпульси в ту зону, яка розташована поблизу. У відповідь на це організм реагує спазмом м'язів, в результаті чого деформується хребет. Таким чином, пієлонефрит може супроводжуватися симптомами радикуліту. Так що до лікування спини потрібно підходити комплексно.